Algun cop has pensat a fer sabons a casa però t’has desanimat perquè semblava massa feina? Nosaltres sempre pensàvem que es tractava d’una cosa massa complicada, i fins i tot perillosa, després de llegir moltes advertències online. Però finalment ho vam provar (això sí, amb ulleres, guants i molta precaució) i podem dir que és senzill i relativament ràpid. I si tens cura dels passos correctes del procés, no té res de perillós.

A més, resulta força econòmic fer-ho a casa, ja que necessites només tres ingredients: aigua, sosa càustica i oli. La nostra recepta serveix tant per fer sabó per a la roba com per al cos, si utilitzes oli nou. Però si vols fer-lo zero waste al màxim, es pot fer perfectament amb oli reciclat com a detergent per als plats o la roba.

Les quantitats són les següents: 

250gr d’oli d’oliva

90 gr d’aigua destil·lada

33gr de sosa càustica

cinc o sis gotes d’algun oli essencial (opcional)

Si es tracta d’oli reciclat, hem de filtrar-lo per desfer-nos de les impureses (i també l’olor). Primer, el passem per un filtre fi (que pot ser també paper de cuina o una peça de tela). Després, per a treure’n l’olor, el posem a escalfar amb uns trossos de gingebre o alguna herba que faci bona olor. L’espígol o el romaní poden funcionar, tot i que el que ens dona millor resultat és el gingebre.

Un cop l’oli filtrat i net, hem de preparar l’anomenat “lleixiu” que serà la base per al nostre sabó. El lleixiu és la barreja d’aigua i sosa càustica i no té res a veure amb el lleixiu tradicional de fregar terres. L’aigua que fem servir ha de ser destil·lada, si no ho és pot ser que no funcioni bé. 

Molt important: els utensilis que fem servir i sobretot el bol no poden ser metàl·lics, han de ser de plàstic o vidre. Afegim poc a poc la sosa en perles* a l’aigua que ja tenim dins el bol, ho barregem una mica i ho deixem refredar una estona, perquè la reacció química fa que s’escalfi molt. El lleixiu hauria d’estar a temperatura ambient quan hi afegim l’oli.

Una altra opció seria escalfar l’oli per aconseguir la mateixa temperatura que el lleixiu.

Quan tenim ja el lleixiu llest, hi incorporem a poc a poc l’oli, com si féssim maionesa, remenant constantment. Un cop la nova barreja feta, s’ha de batre amb una batedora fins que tingui l’aspecte de “natilles”. En aquest punt has de posar-hi els olis essencials si vols donar-li un toc aromàtic.

Tot seguit, es pot posar dins de motlles, carmanyoles o qualsevol cosa que serveixi per a donar-li forma a l’hora de ser fàcil de treure’l. No oblidis afegir-hi unes gotes d’aigua per a que no s’enganxi.

Nosaltres recomanem utilitzar un bric tallant-li la part inferior, posant dos forats a dalt i passar-li un fil per tancar-lo.

voilà, sabó fet!

El punt fonamental són les quantitats i barrejar-ho bé. 

L’índex de saponificació és diferent per a cada oli. Per poder calcular-lo si voleu fer servir olis diferents o experimentar amb mescles, podeu trobar fàcilment taules de saponificació online com aquesta o calculadores automàtiques online. Aquestes taules indiquen el punt en que el sabó començarà a ser sabó, però també pots jugar amb sobreengreixat augmentat la proporció d’oli per a que sigui més hidratant. Fixa’t que de vegades les taules inclouen dues columnes, NaOH i 

Esperem que t’animis a provar-ho, i si ho prefereixes, vine a un dels nostres tallers de sabó per a fer-ho amb nosaltres la primera vegada! Mira les dates disponibles a la nostra agenda o escriu-nos un correu per a més informació.

Fins aviat!

 

*Quan compris la sosa, fixa’t que sigui en perles (més fàcil de fer servir i menys perillosa que quan és en pols) i que tingui un % elevat de producte pur, 98% o similar, ja que de vegades etiqueten com a sossa productes elaborats amb barreja d’altres químics i no funcionaria correctament.