El Projecte: Sostenibilitat inclusiva a Barcelona

A càrrec de Zero Waste Bcn i amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

L’any 2021, a l’associació vam revisar-nos en diferents aspectes, i ens vam adonar de que el públic que venia a les nostres activitats era molt homogeni i poc divers. Això va ser la llavor del projecte de Sostenibilitat Inclusiva a Barcelona que estem duent a terme des de l’any passat.

L’objectiu del projecte és l’adaptació i el redisseny de l’oferta de sostenibilitat a la nostra ciutat per a que sigui el més inclusiva possible.

Després de fer recerca, enquestes i entrevistes a entitats i diferents persones, hem començat a dissenyar tallers inclusius tenint en compte una diversitat àmplia de persones. L’any passat ens vam enfocar en persones amb ceguesa o baixa visió i aquest any hem inclòs persones amb discapacitat auditiva i diferents tipus de mobilitat.

A més, dins el projecte estem intentant esbrinar el perquè i buscar solucions a la poca presència d’alumnat amb discapacitat visual o auditiva en tallers a centres cívics, si és que hi ha un interès.

Volem crear uns espais de socialització al voltant de la sostenibilitat mixtes i diversos, on persones amb i sense discapacitats puguin relacionar-se i reflexionar juntes. Estem treballant per crear activitats pràctiques el més inclusives possibles, que siguin un espai segur, divertit i també interessant.

A dia d’avui, hem realitzat tallers de cosmètica natural, cuina vegana i remeis tradicionals amb plantes amb persones amb discapacitat auditiva, visual i de mobilitat.

Recursos d’accessibilitat

Entre d’altres eines i recursos que fem servir hi ha el bucle magnètic (portàtil o instal·lat a la sala), subtitulació en directe, descripció verbal de tot el que succeeix al taller, exploracions sensorials accessibles en diferents formats, etiquetatge en Braille i l’enviament previ dels continguts per a que les persones assistents tinguin el context clar.

També oferim la possibilitat de sol·licitar intèrpret de llengua de signes si hi ha algú que vulgui assistir al taller i ho necessita.

S’hi pot acudir amb acompanyant, que també s’hi ha d’apuntar. I si cal un acompanyament al taller o qualsevol altra cosa, en podem parlar i mirem d’organitzar-ho!

Tot això és possible gràcies a totes les entitats i persones que participen de les enquestes i entrevistes, dels nostres tallers i de converses informals al respecte. I especialment, al suport i la col·laboració amb el Centre Cívic Navas.

El projecte està en constant evolució i si vols col·laborar-hi, segur que trobarem la fórmula. Ens pots escriure a hola@zerowastebcn.com

A continuació, fem un llistat dels propers esdeveniments relacionats amb el projecte. Si vols participar d’alguna de les activitats, fes-nos-ho saber. La majoria són gratuïts, en alguns casos (quan estan inclosos a la programació habitual dels centres), hi ha un cost associat. Si hi vols venir però l’import a pagar és un problema, fes-nos-ho saber i en parlem.

Hi ha programada una formació per al professorat i diverses activitats obertes al públic en general amb i sense discapacitat.

 

PROGRAMACIÓ:

– Dilluns 24 d’abril, 11 a 12:30: APRÈN A FER TALLERS MÉS INCLUSIUS PER PERSONES AMB DISCAPACITAT AUDITIVA

Formació per a professionals del lleure educatiu i sociocultural.

Aquesta formació que organitzem amb ACAPPS l’hem obert de manera gratuïta per a talleristes de centres cívics de Barcelona que tinguin voluntat de fer les seves formacions més inclusives i accessibles.

Ens explicaran què és la sordesa, quins tipus hi ha i què comporta. Es recomanaran una sèrie de pautes de comunicació a l’hora de relacionar-nos amb persones amb sordesa, i es proporcionaran diferents tècniques i recursos d’accessibilitat.

La formació té un cost que assumeix l’associació Zero Waste Bcn dins el context del projecte, per tant s’ofereix de manera gratuïta però cal reservar plaça escrivint a hola@zerowastebcn.com.

Adreça: Carrer de Nàpols 351, baixos. Federació ACAPPS.

 

–  Dimecres 10 de maig, de 18 a 20h. TALLER DE REMEIS TRADICIONALS AMB PLANTES.

Taller obert a tota la ciutadania, amb i sense discapacitat.

Les plantes i herbes remeieres han estat usades des de fa molts anys a Catalunya per guarir tot tipus de dolències i malestars. Celebrem Sant Ponç amb aquest taller, on aprendrem sobre aquests remeis que preparaven les dones de diferents indrets de Catalunya, coneixerem les plantes remeieres més tradicionals i aprendrem les bases per a fer tintures, ungüents, infusions i olis.

Cadascú s’endurà a casa una tintura i una maceració en oli, per això cal dur dos pots de vidre amb tapa d’uns 200ml. i unes tisores.

Taller inclusiu, mixt i accessible, que compta amb una exploració sensorial. Hi poden participar totes les persones que ho desitgin.
Les dinàmiques estan pensades per a que hi puguin participar persones amb diferents discapacitats. Contacta’ns per saber si disposem de les mesures accessibles que necessites.

Preu de l’activitat: 9€ + 4€ suplement de material

Adreça: Plaça de les Beates 2. La Casa dels Entremesos.

 

– Dimecres 17 de maig, de 18:30 a 20:30. TALLER DE COSMÈTICA NATURAL (DESODORANTS)

Saps què hi ha en el teu desodorant? En aquesta sessió aprendrem sobre alguns dels ingredients que contenen els desodorants i antitranspirants industrials i parlarem d’alternatives més sostenibles i saludables. Prepararem una recepta casolana de desodorants a base d’ingredients d’origen vegetal i que cadascú personalitzarà al seu gust. També farem un recorregut sensorial pels ingredients que utilitzarem a la recepta.

Cal dur dos pots petits de vidre amb tapa (com de mostra de melmelada, d’uns 20 ml).

Taller inclusiu i accessible. Les dinàmiques estan pensades per a que hi puguin participar persones amb discapacitat visual i auditiva. Si se sol·licita prèviament, també hi haurà intèrpret de llengua de signes.

Preu: 12,20€ + 3€ suplement de material.

Adreça: Passatge del Doctor Torent 1. Centre Cívic Navas.

 

– Dimarts 6 de juny, de 18:30 a 20:30. TALLER PARTICIPATIU DE CUINA (MAGDALENES VEGANES).

Per fer magdalenes no cal fer servir ous, llet ni mantega. Amb ingredients molt senzills que sempre tenim a casa prepararem unes delicioses magdalenes per llepar-nos els dits i després ens les menjarem o ens les emportarem a casa.

Receptes amb ingredients 100% vegetals, aptes per persones amb al·lèrgia o intolerància als làctics i a l’ou.

Taller inclusiu i accessible. Les dinàmiques estan pensades per a que hi puguin participar persones amb discapacitat visual i auditiva. Si se sol.licita prèviament, també hi haurà intèrpret de llengua de signes.
Es recomana dur davantal i una carmanyola gran.

Preu: 12,20€ + 3€ suplement de material.

Adreça: Passatge del Doctor Torent 1. Centre Cívic Navas.

ACTIVITATS AMB DATA SENSE CONFIRMAR:

S’aniran confirmant totes les dates en breu, es realitzaran abans del mes de juliol d’aquest any.

– Demostració de cuina: Montse Uran d’El Rebost de la Montse, persona amb ceguesa apassionada de la cuina i la música.

Demostració accessible i inclusiva de cuina vegana. Les persones participants no cuinaran, però hi haurà dinàmiques participatives, degustació i torn de dubtes i preguntes.

Veurem com triar amb cura les verdures de temporada, recursos per a que quedin ben gustoses i al punt correcte de cocció, com combinar-les i condimentar-les i molt més.

S’ofereix de manera gratuïta, però cal reservar plaça escrivint a hola@zerowastebcn.com.

 

– Taller inclusiu a l’hort

– Nous tallers inclusius de cuina

 

 

TALLERS JA REALITZATS:

Del 27 al 31 de març de 2023 (a finals de juny hi haurà a fase B amb més tallers). 

• Taller 1: Cosmètica natural. Dilluns 27 de març, d’11 a 13h.

Contingut del taller:

La cosmètica natural mira de ser més respectuosa amb el medi ambient i amb nosaltres mateixes. En aquest taller parlarem dels desodorants, entendrem què fan exactament i quins inconvenients podem trobar en alguns dels desodorants comercials. Aprendrem quines són les alternatives naturals i prepararem un producte que cadascú s’emportarà a casa. També farem una exploració sensorial per reconèixer diferents ingredients i aromes. 

• Taller 2: Cuina vegana. Dilluns 27 de març, de 17 a 19.

Contingut del taller:

Aprendrem a fer magdalenes veganes i crema de xocolata amb avellanes. Treballarem en grups petits, elaborant les receptes i després en farem un tastet. Recomanem portar carmanyola per si sobra menjar i, de manera opcional, davantal.

• Taller 3: Remeis tradicionals amb plantes catalanes. Divendres 31 de març, de 17 a 19. 

Contingut del taller:

Les plantes remeieres han estat emprades des de fa molts anys a Catalunya per guarir tot tipus de dolències i malestars. En aquest taller aprendrem sobre aquests remeis que preparaven les dones de diferents indrets, coneixerem les plantes més tradicionals i aprendrem a fer macerats de plantes en oli per a fer fregues i massatges.

Cadascú s’emportarà una preparació a casa seva.

Caldrà portar un pot de vidre d’uns 200 mil·lilitres. amb tapa (tipus de salsa de tomàquet o quelcom similar), i unes tisores. També farem una exploració sensorial per reconèixer diferents plantes. 

Si tens dificultats per aconseguir el pot o les tisores, avisa’ns i t’ho portarem nosaltres.

Amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona