Avui en dia, la societat més preparada que mai per impulsar iniciatives sostenibles. ReWINE proposa “tornar al passat”, als envasos retornables, amb la intenció de començar a veure els residus com a recurs.

Actualment el 81% dels envasos de begudes són d’un sol ús, i el 19% que és reutilitzable el trobem només a hostaleria. Es generen 147.000 tones d’ampolles de vi a Catalunya i gairebé la meitat no es reciclen. De tota manera, aquesta no hauria de ser la solució, ja que per a reciclar el vidre es generen importants emissions de CO2. Per ara, les ampolles de vi no es reutilitzen en cap canal, i és el que ReWINE pretén resoldre.

ReWINE és un projecte de la Generalitat de Catalunya, l’Agència de Residus de Catalunya, el Parc de Recerca UAB i Rezero, entre d’altres socis. Vol demostrar la viabilitat tècnica, ambiental, social i econòmica d’un sistema de reutilització d’ampolles de vidre a Catalunya, per a després poder-ho estendre pel sud d’Europa.

La prova pilot, que s’iniciarà a finals de 2017 i finalitzarà a finals del 2019, té previst recuperar 100.000 ampolles de vi i estalviar 45 tones de vidre i 30 tones de CO2, a més de 87,95m3 d’aigua anuals. El projecte està centrat en vins de gamma mitjana i baixa, i està contemplat un sistema incentius per a promoure el retorn dels envasos

Un cop estudiada la viabilitat del projecte, es comença a preparar la prova pilot, que s’engegarà d’aquí uns mesos. Per exemple, ja s’han fet proves d’etiquetes hidrosolubles per facilitar la reutilització, i ja s’han trobat solucions que compleixen 100% els requeriments de productors i consumidors.

Si voleu seguir-los la pista, podeu consultar el seu web www.rewine.cat.