xarxes d'aliments: el carroA la darrera entrada ja vam parlar de les xarxes d’aliments, explicant-ne el més bàsic. Actualment estem treballant per ajudar a crear-ne una al centre de Barcelona, però us ho expliquem més endavant.

Avui ens volem centrar en QUÈ s’hi recull, a la xarxa.

Hi ha coses recurrents que s’acostumen a recollir la majoria de dies que es fa la ruta; una molt rellevant és el pa. Però i a banda d’això? Totes sabem que els plàtans massa madurs acaben sovint a les escombraries, i les pomes són una mica delicades. Quan la fruita rep un cop ja se’n van a la brossa perquè ningú la compra macada. Pa i pomes. I què més?

Sempre ens havia semblat interessant arribar a quantificar el que recollim. La dinàmica de la recollida, i les hores (acostuma a fer-se tard) ho fan una mica complicat.

Tot i així, vam tenir l’ocasió de fer-ho fa uns mesos i n’hem estat avaluant els resultats. Com hem dit, evidentment el que es recull canvia en funció del dia, de la temperatura, de la temporada en que ens trobem… Però hem volgut quantificar-ho per a tenir un exemple de referència, per a fer-nos una idea dels volums en que es mouen algunes xarxes.

Les dades són bastant acurades i constitueixen un exemple d’un dia en que es recull una quantitat normal-alta de menjar (no de les que més ni la quantitat dels dies en que n’hi ha poca). Recollit tot plegat un dijous al vespre, de dues fruiteries de barri.

xarxes d'aliments: què hi recollim?

Aquest dia curiosament no hi havia patates (quan n’hi ha, n’hi acostuma a haver moltes) però sí alguns moniatos, i hi havia moltes peres. Peres i pomes n’hi ha sempre, a les xarxes, però altres coses com els calçots només són de temporada (quan acaba l’època dels calçots, totalment subjectiva perquè és un tema cultural el quan es fan calçotades, deixa d’haver-n’hi a les botigues, però s’acostuma a malbaratar els cultius finals al camp, igual que amb les carxofes).

Aquest dia es van recollir més de 17kg de fruita i verdura totalment comestible que s’anava a llençar.

Voldriem quantificar en diferents moments de l’any mostres del que es recull per a poder contrastar-ho. Mentre ho aconseguim, estem preparant també la part del pa que vam recollir aquell dia, la publicarem aviat.

 

Les ilustracions són de @cancoxo (https://www.cancoxo.com/)