No hem fet gaire vacances, aquest estiu. Vacances en el sentit de viatjar, però he reconnectat amb el mar. Sóc d’aquelles que sempre deia que a les platges de la ciutat només hi havia turistes i brutícia. I és cert que n’hi ha.

Però un dia molt calorós de Juny vaig sentir que necessitava ficar-me dins l’aigua i vaig agafar el bus cap a la Barceloneta, ni més ni menys. Quina sorpresa en trobar l’aigua cristal·lina, totalment transparent, aigües turqueses com les dels viatges a Menorca quan feia “vacances-vacances”. Vaig pensar que era sort d’aquell dia, però no. Potser hem estat de sort aquest estiu, però hem pogut gaudir de la nostra platja com mai. Hem descobert que hi viuen un munt de peixos diferents, inclús pops, i les temudes medusses.

Ara bé, no tot ha estat tan bonic. L’horror d’alguns matins quan la gent de festa encara no havia marxat cap a casa, i la sorra era un escampall d’ampolles, llaunes i bosses de plàstic… Si pots portar tot això cap a la platja, t’ho pots endur després. 

Un cop han passat a netejar es nota menys, però només cal burxar una mica la sorra per trobar un munt de burilles, closques de festuc i plàstics diversos. També hem trobat un cable USB, unes ulleres de sol, un llapis per pintar les celles, molts envasos i bosses de menjar, xapes de refresc, mitjons, i òbviament mascaretes.

La platja on anem és plena de cartells dient que no es pot fumar i demanant respecte. Per sort molta gent ho fa, però és una barbaritat la quantitat de residus que s’abandonen ben a la vora del mar. Sembla que desconnectem del fet que al mar hi viuen animals, i que tota aquesta brossa que hi llencem sense ni pensar-hi pot acabar amb les seves vides.

Cada dia, quan vaig a la dutxa, recullo els residus que trobo pel camí. Són deu metres màxim, i gairebé sempre hi arribo amb les dues mans plenes. No em fa especial il·lusió recollir la brossa d’altra gent, però aquest petit gest pot suposar un peix que no acabi amb la panxa plena de plàstics, o una tortuga que no es mengi una bossa pensant que és una medussa (o que una de nosaltres no acabo a urgències per un tall brut al peu). Realment fa la diferència, al menys per a elles.

Reusabol hi va ser fa uns dies fent una recollida de residus. Hi ha un munt d’iniciatives organitzades que ajuden a crear consciència i evitar que certa brossa acabi al mar. Però al final, és tan senzill com mirar al teu voltant quan marxes, i deixar la platja millor de com l’has trobada.

Està clar que en primer lloc no l’hauriem d’embrutar, i s’ha de buscar la manera que això no passi. Però mentrestant, estaràs fent un favor a un peix, a un ocell o a una tortuga.

Sobre això i mil coses més parlarem als tallers d’aquest trimestre. Ja s’han obert les inscripcions, trobaràs tota la info a la propera entrada!