Ja fa unes setmanes que anem a reciclar menjar. Aviat us explicarem com funcionen les xarxes d’aliments de Barcelona de les que hem participat i com podeu fer-ho si voleu sumar-vos-hi.

El que té reciclar menjar és que mai saps què tindràs al rebost cada setmana, i cal improvisar. Aquesta vegada eren prunes, moltes prunes vermelles, d’aquestes que són àcides i dolces alhora. Com no mengem gaire fruita a casa, i n’hi havia una quantitat força gran, hem decidit fer melmelada.

Quan un és de salat, pensa en melmelada i diu aix, massa dolç, perquè acostumen a portar moltíssim sucre. El que hem fet nosaltres és posar-ne menys del que se sol fer servir, i compensar la textura amb un gelificant natural.

Aquests han estat els passos, per a uns tres quilos (aprox) de prunes:

  1. Rentar bé les prunes, i sense pelar-les, tallar-les primer a quarts i després els quarts per la meitat. Com eren bastant madures, el pinyol sortia sense gens de carn agafada i es podia aprofitar tota la fruita.
  2. Posar-les en un bol gran i afegir mitja tassa de sucre pel damunt. Remenar, tapar i deixar macerar tota la nit (a la nevera millor).
  3. En una olla ben ampla, o paella alta, posar la fruita macerada i aixafar amb una forquilla per a desfer una mica la carn de les prunes.
  4. Escalfar a temperatura mitja fins que comenci a fer petites bombolles. Apujar el foc i deixar bullir uns cinc minuts.
  5. Afegir mitja culleradeta d’agar-agar i barrejar bé. Sense treure-ho del foc, triturar amb un pímer per assegurar-se que queda ben dissolt. Aprofitar per triturar alguns dels trossos de pell més grossos que veiem (nosaltres hem deixat alguns trossos de pruna i pell per a que tingués més textura).
  6. Fer bullir uns cinc minuts més (fixar-se en que s’hagi reduït el volum) i deixar reposar.
  7. Repartir en pots de vidre, tancar bé i guardar-ne alguns a la nevera i repartir la resta!

El nostre consell és que quan comenci a bullir ho tastem. Podem afegir més sucre o xarop d’atzavara per endolcir-ho una mica més, fins al punt que ens resulti més agradable.

Cal tenir en compte que no té res a veure amb les melmelades tradicionals 50% sucre 50% fruita; és una alternativa molt més lleugera, amb un sabor àcid i dolç deliciós i un color increïble!

Tal com l’hem preparada, la textura no és massa espessa; si us agrada ben densa es pot incrementar una mica la quantitat d’agar-agar.