A finals de l’any passat va tenir lloc una jornada al Poblenou part de la Setmana Europea de Prevenció de Residus. L’esdeveniment es va organitzar a través de la Plataforma Aprofitem els Aliments a la La Pionera Barcelona, el nou espai de comerç i economia social del mateix barri.

L’esdeveniment #zerofoodwaste tenia com objectiu fer consciència social sobre el malbaratament alimentari que tant present tenim en el nostre dia a dia. A més, a l’hora de dinar va tenir lloc un banquet gratuit amb aliments rescatats… I es van servir unes 1000 racions de menjar!

I a Zero Waste BCN comptàvem amb el nostre espai a La Pionera! La Xènia i la Irina van portar a terme una jornada de tallers per acostar l’aprofitament alimentari alxs assistents i compartir trucs per preure al màxim partit a la nostra nevera.

Els tallers que vem organitzar al #zerofoodwaste van ser:

10:30 – Carmanyola Funcional

11:30 – Croquetes Universals


12:30 – Carmanyoles Diferents


14:30 – Aprofitament Absolut

15:30 – Aprofitem Fent Vinagres

També vem aprofitar la ocasió per visitar elxs companyxs del projecte Espigoladors, que tenien el seu espai a La Pionera amb capses de fruita i verdura en perfecte estat, esperant una segona oportunitat. La Clàudia no s’ho va pensar dues vegades, i va omplir dues bosses de tela amb mongeta tendra i pebrots verds.

I això és el que va fer amb la collita rescatada el dia següent! Nyam…

Finalment, com van prometre, compartim la recepta del paté “universal” de llenties que van fer la Xènia i la Irina. Es diu universal perquè en realitat no té ben bé recepta… Es tracta de combinar diferents categories d’aliments i buscar-ne una textura cremosa.

Els ingredients:

  • Una tassa de llenties -> o cigrons – quedarà tipus hummus-, mongetes, o fins i tot pèsols.
  • Ceba i all sofregits -> o porro, per exemple. Pot ser qualsevol d’aquests, o cap. Però si n’afegiu hi donarà més gustet.
  • Una cullerada de tahini -> crema de sèsam. Aporta minerals i greix, que millora la textura.
  • Un rajolí de suc de llimona -> o de taronja!
  • Un polsim d’espècies -> podeu posar-hi el que més us agradi: curri, orenga… o comí, que és el més típic per aquestes cremes. Quan afegim espècies carminatives com el comí, ajuda a la digestió dels llegums.
  • Si teniu alguna resta de verdura (per exemple, un pebrot vermell) no dubteu d’afegir-lo també!

El procés:

  • Ben senzill: barregeu al pot de la batedora el llegum cuit, la ceba o all sofregits, les espècies, el tahin, la llimona i altres verdures… i tritureu-ho tot fins que quedi una textura ben cremosa. Si queda massa espès, afegiu-hi una miqueta d’aigua. Tasteu-ho i hi podeu afegir una mica de sal.