Tot aquell carnívor empedreït riu davant la contradicció que planteja el concepte “ hamburguesa vegana ”, però molts termes evolucionen fins a perdre la seva connexió amb el significat original. Nosaltres entenem que el concepte “hamburguesa” es pot aplicar a qualsevol cosa que es pot aixafar per fer-la plana fregir-la en una paella o planxa amb una pinzellada d’oli i encabir-la en un entrepà amb d’altres coses maques.

Us proposem una recepta d’hamburgueses de coliflor. No patiu, que hi afegim coses per a donar-li gust i la fem amb farina de cigró, de forma que també és apta pels enemics del gluten.

Ingredients:

-1 coliflor

-2 cullerades de tàperes

-Mitja llauna d’olives negres (sense pinyol millor)

-50 gr de farina de cigró

-1 culleradeta d’harissa (pasta picant marroquina)

-Cogombret

-5 o 6 alls encurtits (opcional)

Instruccions:

  1. Posem a bullir aigua en una olla.
  2. Mentrestant, rentem bé la coliflor i la tallem en ramets sense complicar-nos.
  3. Quan l’aigua bulli, hi posem la coliflor i la deixem bullir a foc viu més temps, uns 10-12 minuts, que no pas si ens la mengéssim com a plat (en comptes de bullir-la també podeu fer-la al vapor. Us estalviareu una gran part del pas 7 però perdreu una mica de la humitat que ajudarà a donar-li consistència. Qüestió de gustos).
  4. Colem la coliflor i deixem que es refredi
  5. Piquem fins els alls si els feu servir, les olives negres i els cogombrets i ho posem en un bol gran.
  6. Colem les tàperes per assegurar-nos que no tenen líquid i les hi afegim al bol.
  7. Procedim a treure l’aigua de la coliflor. Amb les mans, l’anem esclafant i traient l’aigua com si fos un drap moll. Poc a poc anirà perdent volum i guanyant consistència com la d’un puré de patates. Cal ser exhaustius i intentar treure el màxim d’aigua.
  8. Afegim el puré de coliflor al bol i l’harissa just després.
  9. Hi posem un parell de cullerades de farina de cigró i ho barregem tot amb les mans. Anem fent i afegint farina (sense passar-nos) fins que veiem que es poden formar boles consistents sense que es trenquin.
  10. Procedim a fer les hamburgueses (n’haurien de sortir unes quatre) i les posem dins d’una carmanyola de vidre (així evitem fer servir el film transparent). Si les hem d’amuntegar, les podem separar amb un tros de paper com el del pa per a que no s’enganxin.
  11. Deixem reposar mínim 6 hores (24 molt millor) i ja estaran preparades per fregir!

Amb amanida? Dins d’un entrepà amb enciam, mostassa i tomàquet? Altres plans? Cosa vostra!